Psikoloji

Çocuklara Sınır Koymak Neden Önemlidir?

Çocuklara sınır koymak neden önemlidir?

Birçok ebeveynin ortak amacı mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmektir. Ancak ipin ucunu kaçırıp, her şeyi sınırsız ve çok fazla vermek çocuklar için hiç de iyi değildir. Bu nedenle çocuklarımızın sorumlu ve uyumlu yetişkinler olmalarına yardımcı olmak için onlara sınırlar koymamız önemlidir.

Sınırlar, evin içinde ve dışında beklenen davranışlara ilişkin kılavuzlardır. Sınır koymak, çocukların öz kontrol geliştirmelerine, seçimlerinin sorumluluğunu almalarına ve kendilerini haklı hissetmelerini engellemeye yardımcı olabilir.

Makul sınırlar koymak çocuklar için faydalıdır çünkü:

  • Sınırlar çocuklara öz kontrolü ve sorumluluk almayı öğretir
  • Sınırlar sınırları belirler ve çocuklara hangi davranışların uygun olduğunu öğretir
  • Sınırlamalar çocukların yetki duygusu geliştirmelerini engellemeye yardımcı olur
  • Sınırlar çocukların kişilerarası ilişkilerini zenginleştirmeye yardımcı olabilir
  • Sınırlar çocuklara öz disiplini öğretir

Çocuklarınıza Sınırları Nasıl Koymalısınız?

Kuralları ve sınırları erkenden belirleyin: Ailenizin kurallarını ve sınırlarını ne kadar erken belirlerseniz çocuğunuzun bunlara uyması o kadar kolay olacaktır. Küçük çocuklar için “Yakınımda kal” veya “Ellerini ve ayaklarını kendine sakla” gibi basit kurallar koymak isteyebilirsiniz. Çocuklar büyüdükçe, “Vurmak yok”, “Çığlık atmak yok” veya “İzinsiz evden çıkmak yok” gibi daha spesifik kurallar ekleyebilirsiniz.

  1. Tutarlı olun: Bir gün bir kural koyarsanız ama ertesi gün onu uygulamazsanız, bu kafa karıştırıcı olacaktır. Çocuğunuz ne bekleyeceğini bilemeyecek. Kurallarınızla ve bir kuralın çiğnenmesi durumunda ortaya çıkabilecek sonuçlarla mümkün olduğunca tutarlı olmaya çalışın.
  2. Kurallarınızın ardındaki mantığı açıklayın: Çocuğunuza kurallara uymanın neden önemli olduğunu açıklayın. Çocukların ne kadar TV izleyebileceğine dair bir sınır belirlediğinizde, çok fazla TV izlemenin gözleri ve genel sağlığı açısından kötü olabileceğini açıklayın. Çocukların ne kadar sağlıksız atıştırmalık veya tatlı yiyebileceğine ilişkin kurallarınız varsa, çok fazla tatlı yemenin sağlıklarına zarar verebileceğini açıklayın. Çocuğunuz kuralların arkasındaki mantığı anlarsa kurallara daha tutarlı bir şekilde uyacaktır.
  3. Kararlı ve adil olun: Gerçekçi kurallar ve beklentiler belirlemek ve bunları adil ve tutarlı bir şekilde uygulamak önemlidir. Örneğin, çocukların günde bir saatten fazla televizyon izlemesini istemiyorsanız, günün hangi saatlerinde televizyona izin verileceğine karar verin. Hafta sonları bile kuralı tutarlı bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.
  4. Sınırları belirlerken olumlu pekiştirme kullanın: Çocuklarınızı koyduğunuz kurallara uyduklarında övün. Olumlu davranışları istenen sonuçlarla ilişkilendirerek, ileriye yönelik kurallara uyma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca ara sıra iyi davranışları ödüllendirmek isteyebilirsiniz. Ödüllerin maddi olması gerekmez. Buna ek olarak, favori bir oyunu oynamak için ekstra zaman veya haftanın yemeğini seçmek gibi şeyleri de içerebilirler.
  5. Sınırların çok kısıtlayıcı olmadığından emin olun: Çocuğunuz için kesin ancak ulaşılabilir sınırlar oluşturmak önemlidir. Eğer belirlediğiniz sınırlar çok kısıtlayıcıysa, çocukların hayal kırıklığına uğrama ve öfkelenme olasılıkları daha yüksektir. Bu sadece kurallara uymalarını zorlaştıracaktır.

Örnek olarak, çocukların yalnızca tanıdıkları kişilerle konuşabileceğine dair bir sınır koyarsanız, mağazadaki kasiyerle konuşmalarına izin verilmediğinde hayal kırıklığına uğrayabilir veya kafaları karışabilir. Kurallarınızı inceleyin ve bunların ulaşılabilir olduğundan ve her duruma uygun olduğundan emin olun.

  1. Çocuğunuz büyüdükçe sınırlarınızı değiştirmeye hazır olun: Çocuklar olgunlaştıkça yetenekleri ve ihtiyaçları değişecek, sizin koyduğunuz sınırlar da değişecektir. Çocuklarınız büyüdükçe beklentilerinizi ve kurallarınızı değiştirmeye ve kendi eylemlerini ve seçimlerini öğrenmeye hazır olun.
  2. Çocuğunuza karşı sabırlı olun: Çocukların kuralları öğrenmesi ve bunlara uyması zaman alır. Küçük çocuğunuz her zaman hemen uyum sağlamadığında hayal kırıklığına uğramaktan kaçının. Sabırlı olmaya çalışın ve sınırları güçlendirmeye devam edin. Beklentileriniz tutarlı olduğu sürece çocuklar muhtemelen bunu anlayacaktır.
  3. Çocuklar için sınır koymak zor olabilir. Bazı çocuklar zaman zaman dirençli olabiliyor. Ancak çocuklarımızın gelişimi ve refahı için sınırlar koymak önemlidir. Biraz sabırla beklentileri başarıyla oluşturabilecek, mutlu, uyumlu, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirebileceksiniz.

Çocuklara hangi yaştan itibaren sınır koyulmalı?

Yaklaşık 12 aylıkken, küçük çocuklar insanlara ve nesnelere nasıl davranılacağına ilişkin kuralları öğrenmeye hazırdır. Bu yaşta kurallar çocuğunuzu güvende tutmak, ona sosyal beceriler öğretmek ve uygunsuz davranışları sınırlamak veya yönlendirmek için tasarlanmıştır. Yani çocuğunuzun 1 yaşı ile birlikte sınırları öğretmeye başlayabilirsiniz.

Sınır problemi olan çocuk ne demek?

Sınır problemi genellikle çocuğun sınırları test etme, kural ihlali, otoriteye karşı gelme, uyumsuz davranışlar sergileme gibi davranışlarını içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir