Ayrılık, psikolojide ilişki kurulan bir kişiden kopma anlamına gelmektedir. Ayrılık, bir kişinin hayatında büyük bir değişim noktası olabilir. Bu sadece bir zamanlar sevdiğiniz biriyle artık birlikte olmamak anlamına gelmeyip, aynı zamanda bir dizi yaşam değişikliğine de yol açıyor olabilir.
Bundan dolayı, ayrılık sonrası yaşanan acı bilimsel olarak anlatıldığı kadar da kolay olmaz. Bu süreçte öfkelenebilirsiniz, kendinizi suçlayabilirsiniz, bir daha asla sevemeyeceğinizi düşünebilirsiniz, ilişkiyi kurtarabileceğinizi düşünebilirsiniz, pazarlığa kalkışıp eski partnerinize yalvarabilirsiniz… O noktada her şeyin sonunun geldiğini düşünebilirsiniz. Ama unutmamalıyız ki biz insanlar olarak her şeye, her acıya alışıyoruz.
Ayrılık acıları, kayıplar, bazen sevdiğimiz birini kaybetmek durumunda o acıya alışıyor olmamızsa aslında iyileşmek değil bir nevi dönüşmektedir.
Çoğu insan bir ilişkinin ömür boyu süreceğini düşünür ve bir ilişkinin başarısını da bununla ölçer. Ama her zaman bir ilişkinin sonsuza kadar sürmesi o ilişkinin başarılı olduğu anlamına gelmez.
Birisini sevdiğimiz gibi sevmeme hakkına da sahibizdir. O insanla berabersek beraber olmama hakkına da sahibizdir. Bir araya geldiğimiz gibi gün gelir ve bazen o yolları isteyerek veya istemeyerek ayırmak durumunda kalabiliriz. O esnada, kişiye yaşanması imkansız gibi gelen ayrılık gerçek anlamda gerçekleşebilir.
İlk başta kişinin canı oldukça acır. Hatta, Psikolog Edward Smith’in yapmış olduğu bir araştırmaya göre yoğun duygusal acının beyindeki fiziksel acıyı yöneten sinirsel bağlantıları harekete geçirdiği ve sevdiğiniz herhangi biri tarafından terk edildiğimizde hissettiğiniz duygusal acının biri karnınıza yumruk attığında hissedeceğiniz acıyla aynı değerde olduğunu buldu.
Her yaranın ilk başta çok acıyıp zamanla azaldığı gibi aşk acısı, ayrılık acısı söz konusu olduğunda da aynı şeyi düşünmek mümkündür. Bu dayanılmaz ayrılık acısı zamanla beraber azalır, ne yazık ki bir anda geçmez ve kişi her geçen gün acı azalsa da bunu fark edemeyebilir. Bu noktada kritik olan ise hayatın rutinlerinden kopmamaktır. Kendimizi günlük rutinden koparıp yataklara attığımızda bu acının yavaş yavaş azaldığını fark etmemiz de zorlaşmaktadır.
Terkedilme Psikolojisi:
Terkedilen kişiler kendilerini eksik ve başarısız hissederek karşı tarafa kendilerini güçlü göstermek adına, “bak ben yenilmedim”, “beni de seven birileri var” mesajı vermek amacıyla biten ilişkinin acısını hiç yaşamadan başka bir ilişkiye yönelmek isteyebilirler. Öte yandan kişi içten içe sıklıkla gurur duygusuna bürünüp, bu benim başıma nasıl geldi, beni nasıl terk eder, emeklerim nasıl boşa gitti diye düşünmeye başlar. Böyle düşündüğü zaman, kişi yaşanması beklenen aşk/ayrılık acısını bastırıp hiçbir şey olmamış gibi davranmaya başlar. Üzülmeye, özlemeye izin vermeyerek kontrolü dışında gelişen bu ayrılığın psikolojisini yok saymaya başlar.
Yaşanan ayrılığın sonrasında üzülmemeye çalışmak, bu acının daha uzun sürmesine neden olabilir. O yüzden güçlü durmaya, güçlü olduğunu ispatlamaya çalışmaktansa, üzülmeye, ağlamaya izin vermek, duyguları olduğu gibi yaşamaya izin vermek bu aşk acısının daha çabuk geçmesinde yardımcı olacaktır.
Ayrılık Sonrası Terapi Desteği:
Ayrılık sonrası üzüntü ya da daha ciddi ve yoğun duygular yaşıyor olmak tamamen doğal bir süreç olsa dahi, ayrılıkla başa çıkmakta zorlandığını düşünen kişilerin terapi desteği alması oldukça faydalı olacaktır. Bir ilişki sona erdiğinde başa çıkmayı kolaylaştırmak için yapılabilecek şeyler vardır. Ayrılık depresyonunu kimin yaşayacağını tahmin etmenin bir yolu olmasa da kendinizi stresli olaylara karşı daha dirençli hale getirmek için yapabileceğiniz şeyler olduğunu unutmayın.
Ayrılık Sonrası Terapide Neler Yapılır:
- Hayatın rutinlerinden kopmaması konusunda destek olunur.
- Güçlü bir sosyal destek ağı oluşturulması üzerinde durulur.
- Kendinize ve sağlığınıza özen göstermeniz hedeflenir.
- Problem çözme becerilerini öğretilmesi hedeflenir.
- Benlik saygınızı geliştirmek için çalışmalar yapılır.
- Uğruna çalışmak için hedefler oluşturulmasında yardımcı olunur.
- Sorunlarınızı çözmek için adımlar atmanızda motivasyon kazandırılması amaçlanır.
- Hayatınızda amaç duygusu bulmanızda yardımcı olunur.
Ayrılığı Atlatamıyorum Diyenlere Tavsiyeler:
Bu süreçte meşgul kalmanın yollarını bulmak size yardımcı olabilir. Oturup kara kara düşünmek cazip gelse de zihninizi ve bedeninizi meşgul eden şeyler yapmak sizi olumsuz düşünceler üzerinde düşünmekten alıkoyacaktır.
Egzersiz yapmak ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek, ruh halinizi yükseltmenin ve ayrılık sonrası stresle başa çıkmanın iyi bir yolu olabilir. Araştırmalar ayrıca ne hissettiğiniz veya olumlu deneyimleriniz hakkında yazmanın travmatik bir olaydan sonra başa çıkmayı iyileştirebileceğini de göstermiştir.
Ayrılığın ardından, işiniz veya hobileriniz gibi hayatınızda daha fazla kontrole sahip olduğunuz yönlere dikkatinizi odaklamak, daha güçlü hissetmenize yardımcı olabilir.