Tüm dünyada virüs gibi yayılan Pokemon GO çılgınlığı ile karşı karşıyayız. Oyuna kendini kaptıran insanlar sokakta, parkta, bahçede kısacası her yerde Pokemon arıyorlar.
Pokemon GO’yu oynamak oldukça keyifli ve elbette bağımlılık yapan da bir yönü var. Bağımlılık yapmasının en önemli nedeni ise bir karakterle birlikte Pokemon avına çıktığımız oyunda olduğumuz yerde durmak yerine gezerek Pokemon avlayabiliyoruz. Pokemon GO, sürekli olarak konum bilgisini kullandığı için kullanıcının akıllı telefonunun şarjını oldukça hızlı şekilde tüketiyor. Bu nedenle oyunun bağımlısı olanlar, taşınabilir şarj cihazlarını da ellerinden düşürmüyor.
Kimler Bağımlı Olabilir?
- Aile, eş yerine sürekli Pokemon GO gibi mobil oyunlar tercih ediliyorsa, Arkadaşlarla sosyalleşmek yerine Pokemon GO gibi mobil oyunlar oynanıyorsa,
- Her gün uzun saatler boyunca bilgisayar oyunu oynanıyorsa, Hemen hemen bütün boş vakitler bilgisayar oyunu ile geçiriliyorsa,
- Oyunlar ya da oyundaki başarısı hakkında anksiyete belirtileri gösteriyorsa, Oyunlar dolayısıyla saldırgan davranışlar sergiliyorsa kişinin oyun bağımlısı olduğundan söz edilebilir.
Pokemon GO Bağımlılığının Belirtileri
Eğer Pokemon GO oynamamak size huzursuzluk veriyorsa, gün içerisinde sayısız kere ve istemsiz olarak Pokemon GO oyununa bakma ve Pokemon arama ihtiyacı duyuyorsanız,
Yapmanız gereken bir iş ya da gitmeniz gereken bir yer varken sürekli olarak elinizdeki telefona konsantre olarak Pokemon GO oynuyorsanız, Ailenizle veya arkadaşlarınızla vakit geçirmek yerine Pokemon GO oynayıp Pokemon arıyorsanız Pokemon GO bağımlısısınız demektir.
Oyun Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
- Öncelikle her bağımlılığın çözümünde olduğu gibi bir bağımlı olduğunuza ve bunu düzeltmeniz gerektiğine karar verin.
- Cep telefonunuzu başka odada bırakın, eğer arabadaysanız çantanıza koyun.
- Toplantılarda veya arkadaş buluşmalarında telefonunuzu sessize alın ve çantanızda bırakın.
Sosyalleşmeyi Olumsuz Etkiliyor
Bu bağımlılığın en büyük zararı, birebir ilişki kurma becerilerini zayıflatması. Bir mekanda bir araya gelen insanlar karşılıklı sohbet etmek yerine, ellerindeki cep telefonları ile Pokemon GO oyununu oynuyor.
Depresyon Riskini Artırıyor
Pokemon GO bir mobil bağımlılık oyunu ve depresyon riskini artırabilir. Bu tür oyunlara gün geçtikçe günümüzün daha fazla vaktini ayırıyoruz. Parklarda otururken etrafınıza bakındığınızda insanlar yürüyüş yapmak yerine Pokemon aramayı tercih ediyorlar. İletişimden yoksun asosyal bir toplum olma yolunda ilerlemekteyiz. Bu yüzdendir ki yapay ilişkiler kişinin psikososyal gelişimine yetememektedir. Bunun sonucunda depresyon ve benzeri rahatsızlıklar gözlenmektedir. Sonuç olarak, çocuğunuz ya da siz Pokemon GO oynamayı azaltamıyorsanız ya da oyun nedeniyle yakınlarınızla sorun yaşıyorsanız profesyonel yardım almanız gereklidir.